miercuri, 15 decembrie 2010

Chiftele cu orez


Iti trebuie:

  • 6 cartofi
  • 5 catei de usturoi
  • 1 lingura faina
  • 1 pahar de orez
  • ulei pentru prajit
  • 1 ceapa
  • 200 g pesmet
  • sare
  • piper.
Pregatesti asa:
  1. Fierbi cartofii in coaja si dupa ce s-au rarit ii dai pe razatoarea mare.
  2. Pui orezul spalat bine la fiert, dupa care il scurgi.
  3. Amesteci cartofii cu orezul, adaugi usturoiul pisat, ceapa tocata marunt, sare, piper, o lingura de faina si amesteci bine.
  4. Daca ti se pare compozitia prea moale, mai adaugi faina.
  5. Iei cu lingura din compozitie, formezi chiftele, apoi le dai pe fiecare prin pesmet si le prajesti in ulei incins.
  6. Le scoti pe un prosop absorbant si le servesti cu marar, alaturi de legume fierte.

Mancare cu smochine


Iti trebuie:

  • 15 smochine
  • 1 ceapa
  • 1 lingura zahar
  • 1/2 pahar vin alb
  • 1 praf de sare
  • 2-3 linguri ulei
  • 2 linguri bulion de rosii
  • 1 lamaie.
Pregatesti asa:
  1. Intepi smochinele cu un ac gros si le pui intr-un castron.
  2. Le acoperi cu apa calduta si le lasi sa se rehidrateze timp de 1 ora.
  3. Caramelizezi putin zaharul si il stingi cu 1 pahar de apa.
  4. Cureti ceapa, o toci si o calesti putin in uleiul incins.
  5. Torni treptat siropul de zahar ars si bulionul dizolvat in vin.
  6. Adaugi smochinele scurse si continui fierberea pentru 20 de minute, la foc mic.
  7. Cand sosul a mai scazut, sarezi mancarea, stingi focul, torni zeama de lamaie si omogenizezi usor.

Mancarica de ciuperci uscate


Iti trebuie:

  • 150 g ciuperci deshidratate (hribi, galbi-ori, ghebe)
  • 100 ml ulei
  • 200 g ceapa
  • 2 linguri bulion
  • 2-3 catei de usturoi
  • 1 foaie de dafin
  • sare
  • piper
  • marar.
Pregatesti asa:
  1. Cu 24 de ore inainte de preparare, pui ciupercile in apa, la frigider, sa se rehidrateze.
  2. In acest interval, schimbi apa de 2-3 ori.
  3. A doua zi, fierbi ciupercile timp de 30 de minute, la foc mediu, amestecand din cand in cand cu o lingura de lemn, ca sa nu se prinda de baza vasului.
  4. Cureti ceapa si usturoiul.
  5. Le tai marunt si calesti in ulei ceapa si doi catei de usturoi, amestecand pana cand ceapa devine transparenta.
  6. Adaugi bulionul si stingi cu 250 ml apa calda.
  7. Pui in oala foaia de dafin rupta in bucati si ciupercile, in prealabil scurse si maruntite.
  8. Completezi cu apa cat sa acopere ingredientele si fierbi mancarea timp de 20 de minute, la foc mediu.
  9. Sarezi si condimentezi mancarica dupa gust si o lasi sa mai dea in cateva clocote.
  10. Adaugi usturoiul ramas, presari mararul fin tocat si stingi focul.

Salata de legume cu nuci si stafide


Iti trebuie:

  • 1 ardei gras
  • 1 morcov
  • 1 telina
  • 1 sfecla rosie
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 2 castraveti murati
  • 1/2 varza murata
  • 2 linguri ulei de masline
  • 4-5 masline
  • 10 stafide
  • 10 nuci
  • 1 lingurita chimen
  • condimente uscate maruntite
  • piper
  • sare.
Pregatesti asa:
  1. Speli varza murata, iar daca e prea sarata, o lasi sa se desareze in apa rece.
  2. O scurgi bine, ii indepartezi nervurile mai groase si o tai fideluta.
  3. Tai in rondele castravetii murati.
  4. Cureti legumele crude si le speli.
  5. Dai pe razatoarea mare morcovul, telina si sfecla.
  6. Pentru a impiedica oxidarea, stropesti morcovul si telina cu zeama de lamaie.
  7. Tai ardeiul in fasii inguste.
  8. Pui intr-un castron legumele murate si pe cele crude.
  9. Presari ingredientele cu seminte de chimen, condimente, sare si piper dupa gust si le stopesti cu uleiul de masline.
  10. Amesteci salata usor, folosind doua furculite.
  11. Presari nucile taiate, stafidele si maslinele.
  12. Consumi salata rece, dupa ce ai pastrat-o la frigider.
  13. Este o salata cu efect detoxifiant, ideala in sezonul rece, la cina.

Pizza cu fasole


Pentru aluat iti trebuie:

  • 300 g faina
  • 40 g drojdie
  • 3 linguri ulei
  • 1 praf de sare
  • 1 lingura zahar
  • 1 cana apa
Pentru umplutura iti trebuie:
  • 100 g ciuperci
  • 1 ceapa
  • cate 100 g mazare, porumb, fasole verde si fasole boabe din conserva
  • 1 ardei gras rosu
  • 1 morcov
  • 100 g masline
  • oregano
  • busuioc
  • sare
  • 50 g ketchup.
Pregatesti asa:
  1. Dizolvi drojdia, zaharul si 2 linguri faina in 100 ml apa calda.
  2. Lasi maiaua sa creasca timp de 20 de minute, la cald.
  3. Amesteci maiaua cu restul de faina cernuta, sarea, apa calda ramasa si uleiul.
  4. Framanti putin aluatul, il acoperi cu un servet si il lasi sa creasca intr-un loc cald, ferit de curenti.
  5. Cureti ciupercile, ardeiul, morcovul si ceapa.
  6. Le speli si le tai in cubulete, apoi le calesti putin in 2 linguri ulei.
  7. Scurgi legumele conservate si tai maslinele in felioare.
  8. Sarezi si condimentezi legumele dupa gust.
  9. In tava tapetata cu hartie de copt, intinzi aluatul si il lasi sa mai creasca la cald, pentru 20 de minute, intepi din loc in loc aluatul, il ungi cu ketchup diluat, presari oregano si repartizezi uniform legumele.
  10. Coci pizza 25 de minute, la foc mijlociu, in cuptorul preincalzit.
  11. O aduci la masa impreuna cu ketchup dulce sau iute, pentru ca fiecare sa-si adauge dupa preferinta.

Prajitura cu nuci si portocale


Iti trebuie:

  • 2 pachete foi de placinta
  • 1 kg nuci
  • 500 g zahar
  • coaja rasa de la 2 lamai si 1 portocala
  • 1 praf de sare
  • 2 pliculete zahar vanilinat
  • 50 g margarina
Pentru glazura iti trebuie:
  • 3 portocale
  • 100 g zahar
  • 1 plic zahar vanilinat.
Pregatesti asa:
  1. Spargi nucile si le macini fin miezul.
  2. Din zahar, 200 ml apa, zaharul vanilinat, sarea, coaja de lamaie si de portocala, faci un sirop in care incorporezi nucile.
  3. Vei obtine o pasta groasa.
  4. Topesti margarina intr-un vas, la foc mic, apoi o lasi sa se raceasca la temperatura camerei.
  5. Aprinzi focul la cuptor.
  6. Ungi pe rand foile de placinta cu un strat fin de margarina topita.
  7. Suprapui cateva foi pe baza unei tavi de 30x40 cm.
  8. Intinzi un strat fin de crema, apoi alternezi straturi de foi si crema pana termini ingredientele, ultimul strat fiind format din mai multe foi.
  9. Introduci tava in cuptorul cald, la foc mijlociu spre iute, pentru 35 de minute, timp in care pregatesti glazura de portocale.
  10. Tai portocalele in felioare cat mai subtiri si le fierbi la bain-marie, impreuna cu zaharul si zaharul vanilinat.
  11. Dupa ce prajitura s-a racit, torni uniform glazura si portionezi prajitura.

Salam de biscuiti


Iti trebuie:

  • 300 g biscuiti populari
  • 200 g rahat diferit colorat
  • 150 g margarina
  • 150 g miez de nuca
  • 3 linguri cacao
  • coaja rasa si zeama de la 1 lamaie
  • cate 1/2 fiola esenta de vanilie si de rom
  • 2 linguri miere.
Pregatesti asa:
  1. Prajesti miezul de nuca pentru 10 minute in cuptor.
  2. Cand s-a racit, il tai marunt, cu un cutit.
  3. Tai rahatul in cubulete si il topesti intr-o cratita cu peretii grosi, impreuna cu 4 linguri apa, amestecand continuu.
  4. Adaugi cacaoa, mierea si nucile si lasi sa fiarba pana obtii o pasta moale.
  5. Iei vasul de pe foc si pui nucile, zeama de lamaie si esentele.
  6. In crema calduta, incorporezi treptat margarina si biscuitii rupti in bucati.
  7. Asezi compozitia pe o folie de plastic si o modelezi in forma de salam, ajutandu-te de folie.
  8. Pastrezi salamul in frigider pana a doua zi, cand se intareste si il poti taia in felii groase de 1-1 1/2 cm.

Turta dulce


Iti trebuie:

  • 400 ml apa
  • 3 pliculete ceai de tei sau 1 mana flori de tei
  • 250 g zahar
  • 2 cani nuci sau alune macinate
  • 2-3 linguri cacao
  • 2 plicuri zahar vanilinat
  • 1 plic praf de copt
  • 1 lingurita scortisoara macinata
  • 2 cuisoare macinate
  • 1 praf de sare
  • faina
  • 1 lingura ulei pentru tava
  • 2 linguri zahar pudra cu aroma de vanilie.
Pregatesti asa:
  1. Prepari o infuzie concentrata, folosind apa fierbinte si pliculetele de ceai de tei.
  2. Caramelizezi putin zaharul si il stingi cu ceaiul de tei.
  3. Amesteci pana cand obtii un sirop.
  4. Dupa ce s-a racit siropul de tei si zahar ars, incorporezi treptat nucile, cacaoa, zaharul vanilinat, praful de copt, scortisoara, cuisoarele, sarea si faina cat cuprinde pentru un aluat de consistenta smantanii, asemanator celui pentru chec, pe care il omogenizezi.
  5. Torni compozitia intr-o tava cu dimensiunile de aproximativ 20x35 cm, in prealabil unsa cu ulei si tapetata cu faina.
  6. O coci in cuptorul preincalzit, la foc mijlociu, pentru 35-40 de minute.
  7. Dupa ce se raceste, portionezi prajitura si o pudrezi cu zahar.
  8. Bucatarul te invata:
  9. Turta dulce se pastreaza mai mult timp proaspata daca o acoperi cu o glazura din zahar pudra, apa si zeama de lamaie.

Coliva


Iti trebuie:

  • 1 kg arpacas
  • 3 l apa
  • 500 g zahar
  • 250 g miez de nuca
  • 150 g stafide albe
  • 2 fiole esenta de rom
  • coaja rasa de la 1 lamaie
  • 2 plicuri zahar vanilinat
  • 1 lingurita sare
Pentru decor iti trebuie:
  • 100 g nuca de cocos
  • bomboane de ciocolata
  • 1 lingura cacao
  • caise confiate.
Pregatesti asa:
  1. Alegi graul de impuritati si il speli bine, in 9 ape.
  2. Intr-un vas de 5 litri, cu peretii grosi, pui la fiert arpacasul, la foc mic, impreuna cu apa si sarea.
  3. Nu pui vasul direct pe flacara, ci pe o tabla groasa, asezata pe ochiul aragazului.
  4. Amesteci din cand in cand, cu o lingura de lemn.
  5. Daca apa scade, iar bobul nu s-a fiert, mai torni putina apa calda.
  6. Cand bobul s-a inmuiat, adaugi zaharul si continui fierberea, amestecand cu o lingura de lemn.
  7. lei vasul de pe foc si il acoperi cu folie alimentara, pentru ca graul sa nu prinda pojghita.
  8. Dupa ce compozitia s-a racit complet, incorporezi nucile zdrobite, stafidele si aromele.
  9. Asezi coliva pe doua platouri si o acoperi cu nuca de cocos, pe care o netezesti cu ajutorul unui cutit sau cu o coala de hartie, presand usor.
  10. Decorezi coliva cu bomboane sau caise confiate si presari cacao pe un tipar pentru cruce.
  11. Pastrezi platourile la rece pana in ziua slujbei, cand o vei duce la sfintit.

Sarmale de post cu legume


Iti trebuie:

  • 250 g (o cana) de orez
  • 2 cepe (150 g)
  • 2 morcovi potriviti
  • o telina de marime mijlocie
  • o legatura de marar verde
  • o legatura de patrunjel verde
  • 2 ardei grasi
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • foi de varza acra
  • 2-3 linguri de pasta de tomate
  • un pahar de ulei (150 ml).
Pregatesti asa:
  1. Ceapa curatata, spalata si taiata marunt, morcovul si telina date prin razatoare si ardeiul taiat cubulete se calesc in 100 ml ulei pana se inmoaie.
  2. Se adauga o lingura de bulion si se mai calesc putin.
  3. Apoi se lasa la racit si se amesteca cu orezul care in prealabil a fost spalat si scurs.
  4. Se mai adauga condimentele si verdeata taiata marunt.
  5. Din compozitia respectiva se ia si se pune pe foile de varza taiate dreptunghiular, impaturindu-se.
  6. Sarmalele astfel formate se asaza intr-un vas, se adauga restul de ulei si bulionul ramas dizolvat in apa.
  7. Se completeaza cu apa pana la nivelul la care sunt sarmalele si se fierb la foc mic.
  8. Pofta buna!

Sarmale cu miez de nuca



Iti trebuie: 

  • 1 kg varza murata
  • 6 linguri de orez
  • 3 linguri de arpacas
  • 80 g miez de nuca
  • o radacina de telina
  • 2 morcovi mici
  • o ceapa mare
  • 80 ml ulei
  • sare
  • piper
  • cimbru.
Pregatesti asa:
  1. Varza se lasa in apa rece, la desarat, apoi se clateste, se aleg foile netede si nerupte de nifirimea dorita si se pun deoparte.
  2. Ceapa se curata si se toaca, telina si morcovul se dau prin razatoare, iar nuca prin masina de tocat fina.
  3. Arpacasul se lasa o ora la inmuiat inainte de preparare.
  4. Se amesteca toate ingredientele, se calesc cateva minute in jumatate din cantitatea de ulei si se condimenteaza dupa gust cu sare, piper si cimbru.
  5. Se lasa apoi sa se raceasca si se umplu sarmalele.
  6. Acestea se asaza in vas, dupa care se toarna deasupra restul de ulei si apa, pana le acopera.
  7. Se fierb pana se patrunde varza.
  8. Pofta buna!

Fasole batuta


Iti trebuie: 

  • 500 g fasole
  • 250 ml ulei
  • 2 cepe mari
  • o lingura de bulion
  • sare.
Pregatesti asa:
  1. Se spala fasolea in mai multe randuri de apa si se pune la fiert in apa cu putina sare.
  2. Cand este gata, se scoate din oala, se scurge putin si se amesteca bine cu mixerul, pana se obtine un piure.
  3. Ceapa se curata, se toaca marunt si se prajeste in ulei.
  4. Cand se rumeneste, se adauga bulionul.
  5. Dupa ce se leaga un fel de sos, se scurge de ulei si se pune deoparte.
  6. Uleiul respectiv se amesteca bine cu fasolea batuta.
  7. Aceasta se aseaza in platouri si se orneaza cu ceapa prajita.
  8. Pofta buna!

Supa de rosii


Iti trebuie:

  • 40 ml ulei
  • 2-3 cepe
  • 1 ardei gras
  • 1 morcov
  • 600 ml suc de rosii
  • 60 g fidea
  • 1 radacina de telina sau de patrunjel
  • patrunjel verde sau frunze de telina
  • vegeta
  • 800 ml apa.
Pregatesti asa: 
  1. Se curata legumele, apoi ceapa se taie solzisori, ardeiul gras se taie fideluta, iar radacinoasele se dau prin razatoare.
  2. Se calesc toate in ulei incins, pana se inmoaie.
  3. Se stinge cu sucul de rosii, se lasa sa dea intr-un clocot, apoi se toarna deasupra apa.
  4. Dupa ce legumele au fiert, se condimenteaza cu vegeta, se ia de pe foc si se presara deasupra verdeata tocata.
  5. Pofta buna!

Chiftelute de post


Iti trebuie:

  • 40 g fasole uscata
  • o vanata
  • 2 cepe
  • 3 cartofi
  • 40 g ciuperci
  • 3 morcovi
  • 80 ml ulei
  • o legatura de marar
  • o legatura de patrunjel
  • sare
  • piper.
Pregatesti asa:
  1. Fasolea se fierbe in mai multe randuri de apa, apoi se scurge.
  2. Se da prin masina de tocat impreuna cu celelalte legume (spalate si curatate in prealabil) si cu verdeata.
  3. Se condimenteaza dupa gust cu sare si piper.
  4. Din pasta de fasole se modeleaza chiftelute care se prajesc in ulei pana devin aurii.
  5. Se servesc cu paine si salata verde.
  6. Pofta buna!

Ardei umpluti cu soia si ciuperci


Iti trebuie:

  • 4 bucati de ardei gras
  • 120 g soia texturata (cubulete)
  • 100 g ciuperci (din conserva)
  • 80 g orez
  • 1 morcov
  • 2 cepe
  • 40 ml ulei
  • o vanata mica
  • 2-3 rosii
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • o legatura de marar
  • 2 linguri de bulion.
Pregatesti asa: 
  1. Soia se fierbe, apoi se scoate din apa si se scurge.
  2. Legumele se curata, se spala, apoi morcovul si vanata se dau prin razatoare, iar rosiile se decojesc si se taie cubulete.
  3. Ardeilor li se inlatura capacelul (partea superioara), curatandu-se de cotoarele cu samburi si de lamelele din interior.
  4. Se inteapa in partea inferioara pentru a lasa sa circule zeama la fierbere prin ei.
  5. Soia se da prin masina de tocat, impreuna cu ceapa taiata in patru si cu ciupercile curatate in prealabil.
  6. Pasta astfel obtinuta se caleste in ulei incins, apoi se adauga morcovul si vanata.
  7. Se mai lasa pe foc 15 minute.
  8. Se amesteca din cand in cand cu o lingura de lemn.
  9. Apoi se adauga rosiile si se mai lasa 10 minute pe foc.
  10. Orezul spalat si bine scurs se inabusa 5 minute in legumele calite, apoi se stinge totul cu apa (de doua ori cantitatea orezului).
  11. Se condimenteaza dupa gust cu sare, piper si cimbru si se incorporeaza mararul tocat.
  12. Se lasa la foc mic pana se umfla orezul, apoi se da deoparte, undeva la rece.
  13. Cu aceasta compozitie se umplu ardeii, acoperindu-se cu cate o felie de rosie.
  14. Se pun apoi intr-un vas suficient de inalt, pe verticala, cat mai apropiati, pentru a nu se rasturna la fierbere.
  15. Deasupra se toarna apa in care s-a diluat bulionul, depasind cu circa un deget nivelul ardeilor.
  16. Acestia se fierb 40 de minute la foc mic.
  17. Pofta buna!

Mancare armeneasca



Iti trebuie:

  • 10 cartofi cu coaja
  • 500 g ciuperci
  • 50 ml ulei
  • sare
  • piper
  • 1-2 cepe
  • 3-4 catei de usturoi
  • cimbru verde si uscat
  • o legatura patrunjel verde
Pregatesti asa:
  1. Se spala cartofii cu un burete si se pun sa fiarba in apa cu sare.
  2. Dupa ce au fiert, se scot din apa si se lasa sa se raceasca cateva minute.
  3. Se decojesc si se taie cubulete.
  4. Separat, se curata ciupercile, se spala in 3-4 ape si apoi se taie feliute.
  5. Se spala si se curata si ceapa, se taie solzisori si se caleste in uleiul incins in prealabil impreuna cu usturoiul tocat.
  6. Se adauga ciupercile si apa calduta.
  7. Se calesc la foc mic aproximativ 40 de minute si apoi se dau la rece.
  8. Cartofii taiati cubulete se rumenesc in untul topit in prealabil, intr-o tigaie si se condimenteaza cu sare, piper si cimbru.
  9. Ciupercile si cartofii se pun intr-o tava termorezistenta si se baga la cuptor.
  10. Dupa ce s-au rumenit, se scot din cuptor si se orneaza cu patrunjel proaspat.
  11. Pofta buna!