miercuri, 15 decembrie 2010

Coliva


Iti trebuie:

  • 1 kg arpacas
  • 3 l apa
  • 500 g zahar
  • 250 g miez de nuca
  • 150 g stafide albe
  • 2 fiole esenta de rom
  • coaja rasa de la 1 lamaie
  • 2 plicuri zahar vanilinat
  • 1 lingurita sare
Pentru decor iti trebuie:
  • 100 g nuca de cocos
  • bomboane de ciocolata
  • 1 lingura cacao
  • caise confiate.
Pregatesti asa:
  1. Alegi graul de impuritati si il speli bine, in 9 ape.
  2. Intr-un vas de 5 litri, cu peretii grosi, pui la fiert arpacasul, la foc mic, impreuna cu apa si sarea.
  3. Nu pui vasul direct pe flacara, ci pe o tabla groasa, asezata pe ochiul aragazului.
  4. Amesteci din cand in cand, cu o lingura de lemn.
  5. Daca apa scade, iar bobul nu s-a fiert, mai torni putina apa calda.
  6. Cand bobul s-a inmuiat, adaugi zaharul si continui fierberea, amestecand cu o lingura de lemn.
  7. lei vasul de pe foc si il acoperi cu folie alimentara, pentru ca graul sa nu prinda pojghita.
  8. Dupa ce compozitia s-a racit complet, incorporezi nucile zdrobite, stafidele si aromele.
  9. Asezi coliva pe doua platouri si o acoperi cu nuca de cocos, pe care o netezesti cu ajutorul unui cutit sau cu o coala de hartie, presand usor.
  10. Decorezi coliva cu bomboane sau caise confiate si presari cacao pe un tipar pentru cruce.
  11. Pastrezi platourile la rece pana in ziua slujbei, cand o vei duce la sfintit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu